Bewegingsonderwijs

De gymlessen zijn weer begonnen, maar wie is nou eigenlijk de gymdocent? En wat doet hij allemaal?

Mijn naam is Arne Hennink en ik ben 32 jaar jong. Ik heb een vrouw en een dochtertje van 7 maanden. Ik vervul de functie als vakleerkracht bewegingsonderwijs bij Sportservice Ede in de gemeentes Wageningen, Ede en Otterlo. Binnen deze functie is het hoofddoel om kinderen breed motorisch op te leiden tijdens de gymles.

Het docententeam van Sportservice Ede werkt sinds een jaar met een nieuw model van lesgeven: Athletic Skills Model (ASM). Ook in mijn gymlessen is er veel aandacht voor dit model; het is een andere manier van denken over bewegen.

Dit schooljaar zal ik op de dinsdag en vrijdag de gymlessen geven bij jullie op school. Hieronder zal ASM kort uitgelegd worden.

ASM in het kort:
Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd talentontwikkelingsmodel voor sporters.   Tijdens de lessen wordt heel creatief omgegaan met de omgeving, het materiaal en oefenvormen. De leerlingen bepalen vaak zelf de manier van eigen bewegen. Tijdens de lessen wordt meer aandacht gegeven aan de vele grondvormen van bewegen, zoals: balanceren-vallen, stoeien-vechten, springen-landen, klimmen, zwaaien, schieten en mikken etc. Door aan de leerlingen een breed en gevarieerd bewegingsprogramma te bieden verwachten/hopen we een optimale ontwikkeling van de leerlingen. De oefeningen zijn op alle niveaus toepasbaar en ze zijn zeer uitdagend.

Ik kijk ernaar uit het komende jaar de kinderen van de Ericaschool meer te leren over sport en beweging en hoop dat uw kinderen het komende schooljaar thuis heel enthousiast zullen vertellen over hun ervaringen tijdens de gymlessen.