IB Onderzoekend leren

Een belangrijk onderdeel van het IB-onderwijs is het onderzoekend leren. De leerkrachten van de Ericaschool zijn druk bezig om zich te bekwamen in het lesgeven op een onderzoekende manier. Simpel gezegd houdt dit in dat we proberen minder vanuit de leerkracht te vertellen wat de kinderen moeten weten en meer door kinderen zelf te laten ontdekken. Dit vanuit de gedachte dat alles wat je zelf ontdekt beter beklijft dan onderwerpen die als vast gegeven worden uitgelegd. Daarnaast zijn de kinderen op deze manier ook veel meer betrokken bij het leren. De onderzoekjes worden meestal in groepjes gedaan, zodat de kinderen ook met elkaar in gesprek gaan over de vraag die zij onderzoeken.

Bij onderzoeken denken we al snel aan lessen binnen wereldoriëntatie. Maar ook een reken- of spellingsles proberen we onderzoekend te maken.
Een voorbeeld kan zijn dat we nu niet aan het begin van een spellingsles een nieuwe regel aanbieden, maar dat de kinderen twee rijen met woorden krijgen en die met elkaar moeten vergelijken. Waarom schijf je bellen met dubbel l (achter een korte klank verdubbelen we de medeklinker) maar bij het woord 'schommelen' komt er achter de korte klank geen dubbel l. Kunnen de kinderen aan de hand van een rijtje voorbeelden ontdekken dat de 'e' in bellen anders klinkt dan de 'e' in het woord schommelen en dat dit dus het verschil aangeeft.
In de onderbouw mochten kinderen op zoek gaan naar een verhaal bij de som. De juf gaf een splitsschema: bijvoorbeeld 5 kun je splitsen in 3 en 2. Nu mochten de kinderen in de klas spullen zoeken om een verhaal bij de splitsing te zoeken.

Voor de leerkrachten is het wennen, maar voor de kinderen ook. Sommige kinderen overleggen driftig met elkaar hoe het nou toch zit. Anderen zijn een beetje van slag, want hoe kunnen ze dat nu weten? Door steeds met de klas te bespreken wat we allemaal hebben ontdekt leren we met en van elkaar.